Nasterile premature pot avea consecinte pe termen lung asupra copiilor, potrivit unui nou studiu, informeaza bbc.co.uk.
O analiza efectuata asupra 1,2 milioane de nasteri din Norvegia a demonstrat ca micutii nascuti prematur sunt supusi unui risc mai mare de a deceda la varsta copilariei sau au probleme de reproducere cand ajung la varsta maturitatii. De asemenea, acestia au inregistrat un nivel educational mai scazut, potrivit studiului publicat in Revista Asociatiei Medicale Americane.
Se stie de mai mult timp ca bebelusii nascuti prematur - inainte de 37 de saptamani - pot avea probleme de sanatate si de dezvoltare, in comparatie cu cei nascuti la termen, insa putine studii au analizat consecintele pe termen lung a nasterilor premature.
Acest studiu, realizat de cercetatorii americani si norvegieni, a fost realizat prin analiza a 60 354 de nasteri premature.
Pentru copii nascuti foarte devreme - intre 22 si 27 de saptamani - rata mortalitatii pana la varsta de 6 ani a fost de 5 ori mai mare in cazul baietilor si de aproape 10 ori mai mare la fete. Pana la varsta de 13 ani, acesti baieti au fost supusi unui risc de deces de aproximativ 7 ori mai mare decat in cazul celor nascuti la termen, iar in cazul fetelor riscul a fost egal cu cel al fetelor nascute la timp.
Pentru copii nascuti intre 28 si 32 de saptamani, riscul de deces la baieti a fost de 2.5 ori mai ridicat, iar in cazul fetelor a fost din nou acelasi.
Insa, pe masura inaintarii in varsta, vietile lor au continuat sa fie afectate de nasterea prematura. Lor le-a fost mai greu sa absolve liceul, iar mai tarziu sa conceapa un copil. Doar 14% dintre barbati si 25% dintre femei au reusit sa aiba propriul copil, in timp ce in cazul persoanelor nascute la termen procentele au fost de 50 pentru barbati si 68 in cazul femeilor. Nasterile premature