Cheltuielile de personal ale bugetului public s-au triplat in ultimii patru ani, ajungand la 7,7 miliarde de euro anul trecut si continuand cresterea si anul acesta.
Cei 1,4 milioane de bugetari au costat anul trecut in total 7,7 miliarde de euro de la bugetul general consolidat, fata de 2,4 miliarde de euro in 2004, marcand astfel o crestere de 3,2 ori a acestor cheltuieli bugetare in doar patru ani, potrivit Ministerului Economiei si Finantelor.
Cresterea a fost cauzata atat de angajarile suplimentare, cat si de explozia salariala din sectorul public, inceputa in 2004-2005.
Anul acesta, bugetul adoptat in Parlament prevede o incetinire puternica a ritmului de crestere a acestor cheltuieli.
Banii alocati acestui fond sunt anul acesta de 7,9 miliarde de euro, cu doar 4% mai mult decat in 2007.
Cheltuielile de personal ale bugetului consolidat reprezinta salariile platite angajatilor statului, dar si impozitele si contributiile sociale aferente acestor salarii. Cheltuielile vizeaza toate categoriile de bugetari, de la functionarii din administratia publica, angajatii din sanatate si educatie si pana la bugetarii din companiile de stat din industrie si servicii. Dintre angajatii statului, cei mai multi lucreaza in educatie (peste 400.000), urmati de cei din sanatate (360.000), administratia publica (peste 200.000), armata si serviciile speciale.
Analistii spun ca majorarile salariale puternice din sectorul public reprezinta una dintre cauzele cresterii salariilor si in mediu privat.
"Cresterea salariilor din administratia publica peste cea din sectorul privat duce, prin efectul de demonstratie, si la cresterea acestora din urma. De regula, salariile reale din sectorul privat sunt corelate cu sporurile de productivitate, insa, prin efectul de demonstratie, si nu numai, legatura se poate rupe, efectul fiind presiuni i