Compania italiana Telespazio, furnizor de servicii prin satelit, care detine pe piata locala firma Rartel SA in parteneriat cu Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR), intentioneaza sa isi consolideze pozitia in Romania, luand in calcul si posibilitatea unei achizitii.
"In primul rand dorim sa extindem implicarea Romaniei in mai multe programe internationale, prin cresterea utilizarii Centrului de Comunicatii Spatiale Cheia, operat de SNR", a declarat pentru ZF Robert Scagnoli, directorul general adjunct al Rartel si reprezentant al Telespazio.
El a mentionat ca un prim proiect de anvergura este programul Galileo al Uniunii Europene, care vizeaza inlocuirea sistemului traditional de pozitionare pe glob (GPS). Telespazio este unul dintre principalii parteneri in cadrul programului si va gazdui si unul din centrele de control al satelitilor.
"Infrastructura de la Cheia este foarte puternica; deja operam de acolo servicii care permit ajustarea orbitei unor sateliti, precum Meteosat sau Eutelsat. Este singura statie de acest gen din Europa de Est si este foarte importanta pentru Telespazio, pentru ca ne permite sa controlam sateliti care nu sunt vizibili din Europa de Vest", a adaugat Scagnoli.
In ceea ce priveste posibilele achizitii, Scagnoli a spus ca nu poate oferi momentan mai multe detalii. Pe langa Galileo, Telespazio mai este implicata in programul GMES (Global Monitoring for Environment and Security), promovat de catre Comisia Europeana si Agentia Spatiala Europeana, precum si Cosmo Skymed - un ansamblu de patru sateliti pentru monitorizarea Terrei, ce pot fi utilizati atat de catre civili, cat si de catre armata.
"De asemenea, oferim din Romania servicii de distributie catre Europa si Africa pentru unele canale de televiziune din Ungaria", a mai spus Scagnoli. El a precizat ca piata locala a operatorilor de televiziune prezi