Tranzacţiile fondurilor de investiţii aproape au îngheţat în ultimele luni, iar investitorii tradiţionali se schimbă, fiind înlocuiţi de alţii mai puţin afectaţi de criza internaţională. Tom Howell, un mic investitor imobiliar britanic, a cumpărat două apartamente în România şi o casă de vacanţă în Bulgaria. Acum două săptămâni, a mers la Cannes, la cel mai mare târg imobiliar internaţional – Mipim, pentru „a vedea cum evoluează piaţa şi ce mai
Tranzacţiile fondurilor de investiţii aproape au îngheţat în ultimele luni, iar investitorii tradiţionali se schimbă, fiind înlocuiţi de alţii mai puţin afectaţi de criza internaţională.
Tom Howell, un mic investitor imobiliar britanic, a cumpărat două apartamente în România şi o casă de vacanţă în Bulgaria. Acum două săptămâni, a mers la Cannes, la cel mai mare târg imobiliar internaţional – Mipim, pentru „a vedea cum evoluează piaţa şi ce mai spun marii jucători“. Howel nu se teme de criza finanţărilor, chiar dacă a început să producă efecte şi în România. „Proprietăţile mele sunt prea mici ca să mă tem de criză. Dar casa din Bulgaria, pe care am plătit 23.000 de lire sterline, este o catastrofă şi am decis să vând. Problema e că la fel fac şi mulţi alţii, iar preţurile încep să scadă“, se plânge investitorul britanic.
De pe cu totul altă poziţie priveşte lucrurile Ioannis Panagiotidis, vicepreşedintele companiei greceşti de dezvoltare imobiliară Panhol. „E destul de greu acum din cauza lipsei banilor, dar developerii puternici au parteneriate cu bănci, care îi sprijină în proiectele dezvoltate. Noi ne folosim în special de băncile greceşti prezente pe piaţa românească, pe care le cunoaştem de acasă“, spune Panagiotidis.
Zâmbetele afişate nu reuşesc să ascundă crisparea jucătorilor din piaţa imobiliară când vine vorba de