Prima fază a proiectului cuprinde un mall şi două clădiri de birouri. Sursa: Răzvan Vălcăneanţu
Dacă totul merge aşa cumsperăm, în iunie anul viitorpornim şantierul“, spuneDan Ghibernea, country manageral TriGranit în România. Dupătrei ani de dezbateri, reprezentanţiicompaniei au finalizat negocierile cuautorităţile române pentru încheiereaunui parteneriat public privat, învederea construirii proiectului Esplanada.
Complexul prevede ridicarea unuimall, a unui imobil de locuinţedestinate închirierii şi a mai multorclădiri de birouri, pe terenul dinaproprierea Pieţei Unirii.
În prezent, compania de dezvoltareimobiliară aşteaptă obţinerea avizelorde la Ministerul Justiţiei şi cel alFinanţelor, după care proiectul va fitransferat la primăria Capitalei.
Atunci, TriGranit va organiza şi unconcurs de arhitectură, ce va duracirca şase luni. „Nu vor fi modificărimajore. Reprezentanţii OrdinuluiArhitecţilor au ţinut însă ca proiectulsă prindă din caracteristicile zonei,păstrând modelul actual“, spune DanGhibernea.
Acesta susţine că o astfel deinvestiţie presupune o serie de riscuri:„Nu ştim cum va arăta piaţa imobiliarăîn şapte-opt ani şi nici câţi metripătraţi de spaţii de birouri vor mai finecesari. La acestea se adaugă costurilematerialelor şi a forţei de muncă“.Potrivit acestuia, numai până acums-au cheltuit peste două milioane deeuro pentru avocaţi, realizarea unuiplan urbanistic zonal (PUZ) şi platasalariilor pentru biroul din Bucureşti.Alte şapte milioane de euro se vor ducenumai pentru dărâmarea fundaţiei dejaexistente.
Trei ani de discuţii
Durata negocierilor a fost cauzatăde faptul că ambele părţi au fost greudispuse la compromisuri. „Noi ne-amferit de clauze abigue, iar autoritateapublică a ţinut neapărat ca beneficiulacesteia să fie îndestulător“, explicăGhibernea. Din momentul