Analiştii consideră că deciziile de politică monetară nu vor mai influenţa semnificativ evoluţia cursului de schimb Banca Naţională a României decide, în şedinţa de politică
Analiştii consideră că deciziile de politică monetară nu vor mai influenţa semnificativ evoluţia cursului de schimb
Banca Naţională a României decide, în şedinţa de politică monetară de astăzi, dacă va majora sau nu nivelul actual al dobânzii-cheie, precum şi cel al rezervelor minime obligatorii. Părerile analiştilor privind deciziile băncii centrale sunt împărţite.
O parte dintre analişti anticipează o menţinere a nivelului actual al dobânzii de politică monetară, în aşteptarea efectelor măsurilor luate anterior. Alţii însă sunt de părere că banca centrală va decide o nouă creştere cu jumătate de punct procentual a dobânzii, în condiţiile unei inflaţii încă destul de ridicate.
Banca centrală ar putea aştepta efectul măsurilor anterioare
Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicată (GEA), anticipează o creştere până la 9,5% a dobânzii-cheie, deşi consideră că pasul corect ar fi menţinerea dobânzii. "În logica deciziilor luate până acum mă aştept la o creştere cu jumătate de punct procentual. Cu toate astea, consider că cel mai bine ar fi ca banca centrală să menţină nivelul actual pentru ca aşteptările inflaţioniste să nu fie afectate", a explicat Voinea.
La rândul său, Dragoş Cabat, preşedintele Chartered Financial Analyst (CFA), se aşteaptă ca BNR să nu modifice nivelul dobânzii-cheie. "BNR va lăsa dobânda pe loc pentru că are nevoie să vadă efectele măsurilor pe care le-a luat până acum", a arătat Cabat. De aceeaşi părere este şi Florian Libocor, economistul-şef al BRD, care nu vede oportună majorarea dobânzii-cheie.
Pe de altă parte, sunt analişti care prevăd creşterea dobânzii, în condiţiile în care inflaţia se menţine la