Produsele alimentare considerate a fi “de baza” in statele membre ale Uninunii Europene includ aproape toate alimentele si taxa pe valoare adaugata pentru acestea se situeaza in medie la 9,2%. Marea Britanie, Irlanda si Malta practica TVA zero pentru alimnetele de baza. Doar la restaurant se plateste taxa TVA majorata pentru alimentele consumate acolo. In Romania numai painea, laptele, carnea, zaharul si uleiurile vegetale sunt considerate “de baza.” Saptamana trecuta prin propunerea legislativa la Senat s-a redeschis dezbaterea asupra listei cu alimentele considerate de baza si asupra nivelului taxei pe valoarea adaugata pentru aceste alimente. Cele mai mari taxe pe valoarea adaugate in Europa se practica in tarile nordice, in Danemarca 25%, in Ungaria, Slovacia, Romania 19%, iar cele mai mici in Franta 5,5%, in Italia si Spania 4%. In lista alimentelor de baza ar trebui incluse si fructele si legumele, ar trebui incurajat consumul painii negre, care este mai sanatoasa decat painea alba, sustin specialistii in nutritie.
Produsele alimentare considerate a fi “de baza” in statele membre ale Uninunii Europene includ aproape toate alimentele si taxa pe valoare adaugata pentru acestea se situeaza in medie la 9,2%. Marea Britanie, Irlanda si Malta practica TVA zero pentru alimnetele de baza. Doar la restaurant se plateste taxa TVA majorata pentru alimentele consumate acolo. In Romania numai painea, laptele, carnea, zaharul si uleiurile vegetale sunt considerate “de baza.” Saptamana trecuta prin propunerea legislativa la Senat s-a redeschis dezbaterea asupra listei cu alimentele considerate de baza si asupra nivelului taxei pe valoarea adaugata pentru aceste alimente. Cele mai mari taxe pe valoarea adaugate in Europa se practica in tarile nordice, in Danemarca 25%, in Ungaria, Slovacia, Romania 19%, iar cele mai mici in Franta 5,5%, in Italia si Spania 4%. In lis