Nuclearelectrica a primit până în prezent confirmarea privind participarea la construcţia reactoarelor 3 şi 4 ale centralei de la Cernavodă de la cinci din cei şase investitori acceptaţi
Nuclearelectrica a primit până în prezent confirmarea privind participarea la construcţia reactoarelor
3 şi 4 ale centralei de la Cernavodă de la cinci din cei şase investitori acceptaţi pentru derularea proiectului. "Până acum au fost primite cinci răspunsuri, toate favorabile", au declarat agenţiei Mediafax surse apropiate companiei, fără să nominalizeze firmele.
Răspunsurile aşteptate de Nuclearelectrica de la cei şase investitori, respectiv RWE (Germania), ArcelorMittal România, Iberdrola (Spania), CEZ (Cehia), Enel (Italia) şi Electrabel (Belgia), sunt necesare pentru semnarea acordului de înfiinţare şi de asociere în compania mixtă care va construi şi opera cele două unităţi nucleare.
Implicare doar de la furnizori străini
După primirea răspunsurilor, Nuclearelectrica va prezenta spre aprobare guvernului raportul comisiei de negociere, iar compania de proiect va fi înregistrată în mai, potrivit estimărilor. Societatea care va fi înfiinţată va proiecta, pune în funcţiune şi exploata reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă.
Participaţia fiecărei companii în firma mixtă a fost negociată la procente variind între 10 şi 15%, cu excepţia Nuclearelectrica, operatorul centralei de la Cernavodă, care va păstra o participaţie de cel puţin 20%, potrivit informaţiilor apărute pe piaţă.
De remarcat este că, din cei şase investitori, unul singur este consumator, respectiv ArcelorMittal, restul fiind furnizori străini. De altfel, Banca Mondială a transmis recent că este "dezamăgită" de formula de parteneriat public-privat aplicată în cadrul construirii reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă.
"Am sperat că principalul beneficiar vor fi companiile