Ministerul Sanatatii Publice a anuntat astazi hotararea prin care s-au stabilit noi criterii de evaluare a managerilor de spital. Decizia apare in conditiile in care 30% din directorii deja evaluati nu indeplineau conditiile necesare si erau in pericol de a-si pierde posturile. Directorii de spitale vor fi obligati sa urmeze cursuri de 3 luni de management, desi una dintre conditiile de concurs de acum un an era exact atestatul de manager.
Eugen Nicolaescu a afirmat astazi ca o statistica elaborata in cadrul ministerului a aratat ca jumatate dintre cei 60% de manageri de spital aveau diferente intre dosarele depuse si indicatorii de performanta calculati de comisiile judetene de evaluare.
Criteriile vor fi schimbate cu unele mai putin exigente, considerandu-se ca durata de un an de activitate este prea mica pentru ca "mostenirea primita la investire" sa nu fi influentat activitatea managerilor. Exigenta a fost coborita prin renuntarea la calificative si inlocuirea lor cu "punctaje specifice". Deocamdata nu s-a precizat care va fi metodologia de punctare si nici care vor fi noile criterii.
Ministerul sustine ca indicii de performanta nu au fost stabiliti pe aspecte "reale" ci mai degraba pe unele "istorice", iar incercarile de reformare a administratiei spitalelor au fost un experiment, "neexistand un exercitiu in acest sens".
Managerii aflati la cirma spitalelor vor fi obligati sa urmneze cursuri de management de minimum trei luni in cadrul Scolii Nationale de Sanatate Publica si Management Sanitar.
Decizia este ciudata, tinind cont de faptul ca noii manageri de spitale nu s-au putut inscrie acum un an la concurs fara sa aiba un atestat ca au absolvit exact aceasta Scoala de management. Dupa evaluarea finala, managerii care au obtinut doar calificativul satisfacator vor face un curs suplimentar.