Una dintre cele mai impresionante poveşti de dragoste din cultura română, între Dinu şi Nelli Pillat, e reconstituită într-un volum de corespondenţă inedită, editat de Humanitas.
1 /.
Cartea „Biruinţa unei iubiri: Dinu & Nelli Pillat. Pagini de corespondenţă“, care se găseşte începând de ieri în librării, este îngrijită de Monica Pillat, fiica celor doi, şi apare în colecţ ia „Convorbiri, Corespondenţă, Portrete“ a Editurii Humanitas, coordonată de Oana Bârna.
Monica Pillat a reunit scrisorile părinţilor săi, adunate în decursul timpului, acoperind mai bine de o jumătate de secol şi păstrate cu pietate în familie. Dialogul este completat, unde este necesar, cu pagini de corespondenţă adiacente, trimise de soţii Pillat altor membri ai familiei, precum şi cu câteva scrisori aparţinând Piei Pillat, sora lui Dinu Pillat.
Majoritatea acestor pagini de corespondenţă sunt inedite şi se constituie într-o mărturie asupra destinului zbuciumat şi tragic al uneia dintre familiile cele mai înzestrate ale culturii româneşti. Povestea familiei Pillat ipostaziază în acelaşi timp tragedia României intelectuale şi profunde, strivită după război de comunism. Volumul de corespondenţă are un cuvânt înainte semnat de eseistul Horia-Roman Patapievici.
Eseul se intitulează, simplu, „Dinu şi Nelli“ şi consemnează: „Aceasta este cartea iubirii lui Dinu Pillat pentru Nelli Filipescu şi a iubirii lui Nelli Filipescu pentru Dinu Pillat. Ea conţine moartea lui Dinu şi disperarea lui Nelli; conţine povestea supravieţuirii acestei iubiri timp de treizeci de ani după moartea lui Dinu, prin Nelli; şi se încheie cu moartea lui Nelli, care a lăsat iubirea dintre ea şi Dinu fiicei lor, Monica Pillat (căsătorită Săulescu), pentru a o duce mai departe în lume“.
Condamnat la 25 de anide muncă silnică
Dinu Pillat, fiul marel