Pentru că iniţial a interzis accesul presei străine în Lhasa, guvernul chinez, care are de reconstruit o imagine înaintea Jocurilor Olimpice din august, a organizat pentru un grup de reporteri o excursie de trei zile în capitala Tibetului. Scopul este acela de a demonstra presei străine, acuzată că „distorsionează realitatea”, cât de calmă este situaţia în Lhasa, după violenţele de la jumătatea lunii martie. Planul autorităţilor chineze a fost însă dejucat de un grup de 30 de călugări care au început să scandeze sloganuri pro-Tibet în momentul în care jurnaliştilor le era prezentat templul Jokhang, unul dintre cele mai sfinte sanctuare din regiune. „Tibetul nu e liber!, Tibetul nu e liber! ”, striga unul dintre călugări, înainte de a începe să plângă, potrivit jurnalistului AP.
Alt călugăr a spus că manifestaţiile din 14 martie „nu au nicio legătură cu Dalai Lama” (aşa cum acuză China). Călugării le-au spus reporterilor că probabil vor fi arestaţi pentru acţiunea lor, dar că sunt dispuşi să îşi accepte soarta. În scurt timp, jurnaliştii au fost îndepărtaţi, iar perimetrul din jurul templului a fost închis de poliţie. În cursul dimineţii, ziariştii au fost duşi la o clinică, atacată în timpul protestelor, şi li s-a arătat un magazin de haine în care cinci fete au fost atunci arse de vii. Jurnaliştii au fost monitorizaţi mai tot timpul. În prima zi au reuşit să se aventureze în oraş fără însoţitori, dar au fost urmăriţi de mai multe maşini, iar şoferul de taxi care i-a plimbat prin oraş a fost ulterior chestionat de autorităţi.
CNN şi BBC – excluşi din grupul „privilegiaţilor”
„Călătoria de presă” menită să dezvăluie „adevărul” despre revoltele violente din ultimele săptămâni nu a fost accesibilă oricui: cererile depuse de CNN şi BBC au fost respinse de autorităţile chineze. CNN, „liderul mondial al mincinoşilor”, conform unui site chinez botezat an