Există un loc în România unde o comunitate de oameni trăieşte după reguli aparte stabilite, spun ei, de însuşi Dumnezeu. La începutul anilor ’90, lumea ortodoxă a condamnat cu vehemenţă această grupare, însă ei continuă să existe, convinşi fiind că li s-a revelat calea cea scurtă spre Împărăţia cerului. Este vorba despre membrii comunităţii Noul Ierusalim, de la Glodeni, lângă Pucioasa, în mijlocul cărora s-a aflat Cristian Tabără pentru ediţia din 30 martie a emisiunii Te vezi la Ştirile ProTv.
Totul a început în 1955, când o femeie din zonă, numită Virginia şi considerată “piatra de temelie” a comunităţii Noului Ierusalim, a început să vorbească despre mesajele primite de la divinitate. S-a stârnit atunci un curent de opinii foarte puternic, pro şi contra, însă, treptat, alte persoane au dus mai departe mesajul Virginiei. În 1990, s-au pus şi bazele unei biserici, cu o arhitectură aparte, asemănătoare unui templu zigurat. Marian Zidaru, fost profesor universitar şi artist plastic recunoscut pe plan mondial, este unul dintre membrii acestei comunităţi atât de controversate. Acesta i-a explicat lui Cristian Tabără câte ceva din tainele Noului Ierusalim. Membrii grupării se socotesc creştin-ortodocşi pe stil vechi şi chiar merg în bisericile de parohie.
Însă stilul lor de viaţă este unul cu totul special – bărbaţii au bărbi şi plete şi poartă numai haine de in şi cânepă, iar femeile îmbracă veşminte lungi şi au capetele acoperite de broboade. Alimentaţia este una exclusiv vegetariană şi preparată din ingrediente cât mai naturale. Cei mai mulţi dintre aceştia trăiesc şi muncesc în aşezământ, însă câţiva vieţuiesc în mănăstire. Restul comunităţii nu are voie să pătrundă acolo şi nici măcar nu ştie ce se petrece în spatele zidurilor considerate sacre. Pentru oamenii din afară cel mai greu de acceptat sunt însă mentalităţile adepţilor Noului Ierusali