Dobanda de politica monetara a fost majorata ieri de la 9% la 9,5%. Dobanzile la depozitele si creditele in lei vor urma trendul acesteia. Unii analisti au anticipat miscarea bancii centrale. La fel si unele banci. Chiar ieri, Bancpost a anuntat decizia de a mari dobanzile la depozitele in lei. Potrivit presedintelui executiv al bancii, Mihail Bogza, decizia era luata inainte ca BNR sa anunte ca a decis marirea dobanzii, banca anticipand aceasta miscare.
Leul, si mai putin atractiv
Cei care se imprumuta vor prefera si mai mult imprumuturile in valuta.
„Ultima decizie de politica monetara favorizeaza o astfel de miscare. Decizia ar putea avantaja creditarea in valuta in pofida creditarii in moneda nationala“, afirma economistul-sef al BRD, Florian Libocor. O opinie similara o are si seful departamentului de cercetare al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru. „Exista riscul sa mearga si mai mult pe valuta“, spune el referindu-se la cei care iau credite. El explica faptul ca dobanzile la valuta au crescut mai lent decat cele percepute la moneda nationala, iar ultimele statistici disponibile arata o accelerare a creditului in valuta.
Integral in Evenimenul Zilei Dobanda de politica monetara a fost majorata ieri de la 9% la 9,5%. Dobanzile la depozitele si creditele in lei vor urma trendul acesteia. Unii analisti au anticipat miscarea bancii centrale. La fel si unele banci. Chiar ieri, Bancpost a anuntat decizia de a mari dobanzile la depozitele in lei. Potrivit presedintelui executiv al bancii, Mihail Bogza, decizia era luata inainte ca BNR sa anunte ca a decis marirea dobanzii, banca anticipand aceasta miscare.
Leul, si mai putin atractiv
Cei care se imprumuta vor prefera si mai mult imprumuturile in valuta.
„Ultima decizie de politica monetara favorizeaza o astfel de miscare. Decizia ar putea ava