Pentru prima data, Romania pune problema interzicerii culturilor de plante modificate genetic. Joi dupa-amiaza, ministrul Mediului Attila Korodi a anuntat ca va cere Comisiei de Securitate Biologica sa verifice impactul pe care cultivarea porumbului MON 810, l-ar avea asupra sanatatii populatiei si asupra mediului. Pe baza cercetarii acestei comisii, ministrul Mediului are de gand sa initieze o Hotarare de Guvern prin care sa interzica organismele modificate genetic (OMG).
In jurul organismelor modificate genetic exista o apriga controversa la nivel mondial. In Romania, legislatia relaxata a permis culturile de soia modificata genetic aproape 10 ani. Mai mult, s-au facut experimente de culturi de pruni si cartofi modificati genetic.
Cu toate ca multe companii au facut lobby pentru a li se permite continuarea cultivarii de plante modificate genetic, Uniunea Europeana a avut ultimul cuvant: din 2007 se interzic aceste culturi.
Singura cultura OMG permisa in statele Uniunii Europene este cea a unor soiuri de porumb. Dupa Austria, Italia, Grecia si Franta, a venit randul Romaniei sa puna problema interzicerii culturilor OMG.
Nu am dreptul legal sa interzic, dar cred ca pentru Romania, sansa agriculturii este sa ofere produse nemodificate genetic Attila Korodi
Reporter: Exista intentii din partea autoritatilor romane de a opri culturile de porumb modificat genetic?
Attila Korodi: La Comitetul de Securitate Biologica care se va reuni pe aceasta tema voi cere, pe baza studiilor care ridica mai multe semne de intrebare cu privire la porumbul modificat genetic, sa se analizeze oportunitatea de a interzice temporal culturile de pormb modificat genetic. Deci s-ar putea da o hotarare de Guvern in acest sens.
Rep: Deci nu s-a luat inca nici o decizie ferma, in sensul interzicerii porumbului modificat genet