Summit-ul de la Bucureşti ar putea fi unul istoric. Se vor discuta printre greii lumii chestiuni esenţiale pentru mulţi ani. Primul ar putea să fie unul care ne interesează direct. Dacă toate lucrurile merg într-o direcţie bună, s-ar putea să auzim pentru prima oară despre o gestionare comună Rusia-NATO a conflictelor îngheţate din fostul spaţiu sovietic. Transnistria ar putea să fie prima zonă de aplicare a acestui model provocator de securitate. Se iniţiază la Bucureşti şi dezbaterea pentru Noul Concept Strategic al NATO.
Pentru câteva zile, Bucureşti va deveni cel mai important centru al deciziilor politico-militare din lume. Nu spun asta pentru a reliefa un fals motiv de mândrie. Pur şi simplu, găzduind cel mai mare summit din istoria NATO, suntem practic în miezul evenimentelor. Vor fi în România simultan preşedintele american, cel rus, secretarul general al NATO, secretarul general al ONU, preşedintele Comisiei Europene, şefi de stat şi de guverne din toată Europa şi din alte zone.
Agenda summit-ului va avea un impact major în politica internă, externă şi de securitate a statelor participante.
Primul şi cel mai important subiect este Afganistanul. De succesul operaţiunii de stabilizare a acestei ţări depinde foarte mult nu doar imaginea, ci şi eficienţa Alianţei. De aproape un an, forţele talibane, extremiste, au renăscut în zona de sud-est şi ameninţă capacitatea de ripostă a NATO. Au murit şi militari români, pe lângă cei aliaţi şi populaţie locală. Secretarul general al NATO va face un apel foarte serios pentru creşterea contribuţiei cu trupe şi logistică în acest teatru de operaţiuni. E un front, nu l-am deschis noi, cei din NATO. El a fost o replică fermă, potrivit articolului 5, la atacarea SUA în 11 septembrie 2001, când aproape 3.000 de oameni nevinovaţi au murit. Celor care se mai întreabă