Companiile farmaceutice au fost printre cele mai lovite de scaderile de la Bursa, actiunile Biofarm (BIO) si Zentiva (SCD) pierzand de la inceputul anului aproape 50% din valoare, in timp ce titlurile Antibiotice Iasi (ATB) au scazut cu 35%.
Capitalizarea celor trei companii a scazut de la inceputul anului cu 240 mil. euro, la 312 mil. euro. In medie, actiunile producatorilor de medicamente au pierdut in acest an 45%, fata de o scadere de circa 30% a indicelui BET, insa analistii spun ca aceste scaderi tin mai mult de factori independenti, specifici fiecarui emitent, decat de evolutia generala a pietei medicamentelor.
"Indicatorii financiari ai companiilor farmaceutice erau printre cei mai mari reflectand asteptarile mari ale investitorilor, dar si rezultatele financiare peste asteptari din anii trecuti. Criza de pe pietele financiare a schimbat perceptia investitorilor, reducand asteptarile, ceea ce a determinat si scaderile puternice de pe Bursa", sustine Adrian Danciu, analist la Broker Cluj.
Potrivit statisticilor companiei de cercetare de piata Cegedim, piata produselor farmaceutice din Romania a crescut anul trecut cu 11%, nivel semnificativ mai redus decat in 2006, insa incetinirea a fost determinata de o serie de modificari legislative si de evolutia cursului de schimb. Pentru acest an, Cegedim estimeaza un avans de 5-10% al vanzarilor de medicamente. Chiar si asa, cresterea pietei farmaceutice locale este mai accelerata decat in tarile vecine.
Printre factorii specifici care au determinat scaderile actiunilor companiilor farmaceutice pe Bursa se afla rezultatele slabe, in cazul Zentiva, investitiile financiare neprofitabile, la Biofarm, si intreruperea procesului de privatizare, la Antibiotice.
Anularea privatizarii a intors investitorii impotriva Antibiotice. Antibiotice Iasi (ATB) a raportat cele mai bune rezultate financi