Cecul, biletul la ordin si cambia vor fi recunoscute la plata si in forma electronica, incepand din acest an, ca urmare a modificarii legislatiei aprobata miercuri de guvern. Legea cec-ului era in vigoare din 1934 si admitea la plata doar instrumentele originale, in forma fizica. Recunoasterea acestor instrumente in forma electronica va scurta perioada de prelucrare si va micsora costurile.
Legislatia aflata pana acum in vigoare dateaza din 1934 si nu a fost modificata esential de la introducerea sistemelor electronice. Recunoasterea cec-ului sau a biletului la ordin exclusiv in original poate implica riscuri cum ar fi frauda, alterarea informatiilor, distrugerea sau pierderea in circuitului bancar.
In Romania, cecurile, cambiile si bilete la ordin interbancare trebuie schimbate intre institutiile de credit, in casele de compensare din fiecare oras resedinta de judet. Procedura aflata pana acum in vigoare nu difera fata de cea folosita in 1930. In strainatate, aceste instrumente de plata sunt procesate automat in format electronic.
Ordonantele de urgenta aprobate miercuri de guvern stabilesc prezentarea electronica la plata a cecului, cambiei si biletului la ordin, mai exact a unei imagini semnate digital, transmise in forma dematerializata prin reteaua interbancara securizata.
Actele normative aduc si alte modificari legilor in vigoare. Astfel, este clarificat cuprinsul semnaturilor de pe cec, cambie si ordin la plata si este stabilit un termen unic de prezentare la plata de 15 zile. Cecul, biletul la ordin si cambia vor fi recunoscute la plata si in forma electronica, incepand din acest an, ca urmare a modificarii legislatiei aprobata miercuri de guvern. Legea cec-ului era in vigoare din 1934 si admitea la plata doar instrumentele originale, in forma fizica. Recunoasterea acestor instrumente in forma electronica va scurta