Primul dictionar in date al presei romanesti, lucrare unica in domeniu, are menirea de a salva si a conserva patrimoniul publicistic existent In perioada 28 - 30 martie, la Castelul Macea, de langa Arad, se vor desfasura lucrarile primului Congres National de Istorie a Presei. Manifestarea este organizata de Asociatia Romana de Istorie a Presei (ARIP) si Universitatea de Vest Vasile Goldis din Arad. Conf. univ. dr. Aurelia Lapusan va reprezenta Universitatea Ovidius, dar si filiala Dobrogea a ARIP, a carei presedinta este. De asemenea, conf. univ. dr. Aurelia Lapusan este si secretarul stiintific al Asociatiei, la nivel national. Aceasta va prezenta, in cadrul congresului, lucrarea "90 de ani de la Unirea Basarabiei cu Romania. Marturii istoriografice in presa Dobrogei".
Care este importanta primului Congres National de Istorie a Presei?
Congresul reuneste oameni din toate colturile Romaniei. Este pentru prima data cand, pe acest subiect - Istoria Presei -, oamenii isi dau mana pentru a studia unitar, dupa reguli stiintifice, aceasta disciplina. Miza stiintifica a reuniunii o presupune discutarea si definitivarea metodologiei de lucru pentru proiectul "Istoria presei din Romania in date", initiat si coordonat de conf. dr. Marian Petcu, de la Universitatea din Bucuresti. Discutam inclusiv despre modul in care se va preda, unitar, Istoria Presei in universitatile de profil. De asemenea, congresul este un prilej pentru comunicarile stiintifice din diverse domenii ale Istorii Presei.
Cu ce lucrare stiintifica veti participa la Congres?
Sa nu uitam ca, pe 27 martie, se implinesc 90 de ani de la Unirea Basarabiei cu Tara. De aceea voi prezenta comunicarea stiintifica "90 de ani de la Unirea Basarabiei cu Romania. Marturii istoriografice in presa Dobrogei". Am descoperit in presa articole superbe, in care publicistii din Dobrogea au participat la ac