Stefanestii de Jos este doar un exemplu de localitate a carei imagine va fi complet schimbata de extinderea Capitalei si de catre dezvoltarea imobiliara ce a depasit "granitele" Bucurestiului. Comuna are in prezent 4.500 de locuitori si ar putea
Luand in calcul doar cele mai importante doua proiecte din Stefanestii de Jos - Bonaire si Cosmopolis - observam ca stocul rezidential din comuna de la nord de Bucuresti va creste in urmatorii cinci-sase ani cu aproximativ 12.000 de locuinte, fara a lua in calcul si investitiile in proiecte imobiliare mai mici.
Avand in vedere planurile dezvoltatorilor, in aceste locuinte ar urma sa traiasca circa 30.000 de oameni, adica de sase ori mai mult decat populatia actuala a comunei - 4.500 de locuitori, potrivit informatiilor de pe site.
Situatia nu este singulara, tinand cont ca, datorita cresterii preturilor si aglomerarii Capitalei, dezvoltatorii imobiliari cauta terenuri in localitati situate chiar si la 15-20 de kilometri de Bucuresti in nord-vest si nord-est, precum Crevedia, Balotesti sau Afumati, care devin la randul lor atractive pentru realizarea unor ansambluri rezidentiale.
Aceste localitati au in momentul de fata in jur de 6.000 de locuitori fiecare, dar, ca urmare a extinderii atentiei dezvoltatorilor si catre aceste orase, este posibil sa asistam la cresteri semnificative ale numarului de locuitori.
Locuitorii din aceste comune ar urma sa fie la randul lor bucuresteni in urmatorii ani, tinand cont de planurile Primariei Capitalei de a forma zona metropolitana a Bucurestiului, care va avea o suprafata de 3.000 de kilometri patrati, cuprinzand astfel toate aceste zone adiacente.
Preturile terenurilor s-au triplat
Dupa formarea zonei metropolitate, limitele Bucurestiului nu se vor mai numi Baneasa si Berceni, in nord, respectiv sud, ci Snagov si Comana, cuprinza