Dacă s-ar face un clasament al celor mai spectaculoase zece muzee din America, “Audubon Aquarium of the Americas” s-ar regăsi cu siguranţă pe unul dintre primele locuri.• VIDEOGiuvaierul Sudului
Dacă s-ar face un clasament al celor mai spectaculoase zece muzee din America, “Audubon Aquarium of the Americas” s-ar regăsi cu siguranţă pe unul dintre primele locuri.
La izvoare, nimic nu prevesteşte râul năvalnic pe care îl vom regăsi câteva sute de mile mai în aval. “Mama Natură” i-a oferit râului Mississippi un debut deloc spectaculos. Cu puţin peste patru metri lăţime, adică asemănător oricărui curs de apă de la noi sau de aiurea, ai spune că-l poţi mângâia pe creştet, întrebându-l ce vrea să se facă atunci când o să fie mare. Urzitoarele au avut însă grijă să hărăzească “pârâului” născut în Lake Itasca, undeva în partea de nord a statului Minnesota, un viitor puternic şi afluenţi pe măsura caracterului său din ce în ce mai puternic o dată cu apropierea de vărsare.
Tatăl Apelor
În periplul său de la izvoare şi până la Ocean, îşi extrage vigoarea din râurile de legendă Missouri, Meremac şi Ohio. Până a se împlini în dulcele curs al deltei îi trebuie aproape 3.800 de kilometri de galop nebun. Zece state şi regiunea Marilor Lacuri se lasă dezmierdate, dar şi alimentate de surplusul său de apă învolburată şi de energie. După parcursul când domol, când vijelios, contopirea cu imensitatea de apă din Golful Mexic aduce mai mult cu o izbăvire decât cu un sfârşit de drum.
Poate de aceea ultimele cercetări au arătat că, în pofida creării celei mai mari guri de vărsare din lume (28.600 km2) şi a efectelor sale năbădăioase – darul de peste un miliard de tone de peşte anual, dar şi scufundarea treptată a uscatului –, viaţa râului nu se termină aici, drumul lui continuându-se ascuns, încă 2.000 de kilometri, sub forma unui curent subm