Administratia Nationala a Imbunatatirilor Funciare (ANIF), sucursala teritoriala Arges-Ialomita-Siret, cu sediul in Braila, are posibilitatea, in momentul de fata, sa porneasca 17 statii de captare la Dunare si 37 statii de repompare, astfel incit ar putea baga pe canalele de irigatii din judet peste 8,2 milioane de metri cubi de apa. Deocamdata, insa, sint comenzi ferme din partea agricultorilor doar pentru 250.000 mc de apa, astfel ca sistemul nu poate fi pus in functiune. "Nu este economic sa livram apa, daca nu avem garantia ca vom avea incasari pentru cel putin 20% din volumul pompat", a explicat, ieri, Dan Ionel, directorul ANIF Braila. Potrivit acestuia, agricultorii braileni au incheiat contracte cu ANIF pentru irigarea a 121.744 ha, ceea ce reprezinta circa 30% din terenul arabil al judetului Braila. Multi intirzie, insa, sa solicite livrarea apei, probabil in speranta ca va mai ploua. "Exista zone unde putem da drumul la apa, fiindca exista comenzi pentru mai mult de 20% din suprafata contractata, dar mai sint si zone unde nu se intruneste aceasta conditie si nu putem baga apa, desi unii dintre agricultori au facut comanda", a declarat Dan Ionel.
Intirzierea unor comenzi ferme pentru irigatii, in conditiile in care se prevede inca un sezon agricol secetos, se poate explica si prin politica Guvernului. Astfel, daca anul trecut apa pentru irigatii a fost subventionata aproape in totalitate, atit pentru agricultorii inscrisi in organizatii ale utilizatorilor de apa pentru irigatii (OUAI) cit si pentru agricultorii independenti, anul acesta se acorda o subventie partiala doar pentru cei inscrisi in OUAI.
Administratia Nationala a Imbunatatirilor Funciare (ANIF), sucursala teritoriala Arges-Ialomita-Siret, cu sediul in Braila, are posibilitatea, in momentul de fata, sa porneasca 17 statii de captare la Dunare si 37 statii de repompare, astfel in