Centrul “Sfântul Laurenţiu” din Cernavodă. Este locul unde 16 copii nu se dau bătuţi în faţa unei boli necruţătoare – SIDA. Sunt abandonaţi de părinţi, dar nu şi de Fundaţia “Copii în dificultate”, care se ocupă de centru. Acestora li se alătură Amalia Năstase, ambasadoarea fundaţiei.
“Fiecare om care se bucură de sănătate are datoria de a face ceva pentru un om aflat în suferinţă.” Este convingerea Amaliei Năstase, soţia tenismanului Ilie Năstase, o mamă care nu poate întoarce spatele unor copii aflaţi în suferinţă. De aceea a hotărât să se implice în activitatea Fundaţiei “Copii în Dificultate”, devenind de anul acesta ambasadoarea organizaţiei.
FĂRĂ BARIERE. Am însoţit-o pe Amalia Năstase în prima sa vizită la unul dintre centrele aflate în grija fundaţiei. În jurul prânzului ajungem la Cernavodă şi descoperim pe vârful unui deal Centrul “Sfântul Laurenţiu”. Este înfiinţat încă din 1992, fiind primul proiect în ţara noastră al Fundaţiei româno-britanice “Copii în dificultate”. La început au existat multe obstacole. Peste 150 de copii aflaţi în stare gravă, infectaţi cu HIV/SIDA, au fost îngrijiţi numai de personal britanic. Nici un român nu voia să se apropie de ei. Cu timpul, britanicii au demonstrat comunităţii că nu este nimic periculos în a îngriji un copil cu HIV/SIDA, boala nu se ia dacă îl strângi în braţe şi îi oferi şansa de a se simţi iubit. Treptat, barierele au fost depăşite, iar acum în centru există numai personal român. Peste astfel de bariere trece şi Amalia. Prima încăpere în care ne conduc Mihaela Ilaş, asistent social, şi Katerine Georgescu, directoarea centrului, este sala de clasă în care învaţă şase tineri. Îi spun Amaliei că le place matematica şi limba română. Ce vor să facă în viitor? “Vrem să învăţăm croitorie la Şcoala de Meserii”, răspunde Ionela, greu încercată de boală. E