Joi, 27 martie, Muzeul Taranului Roman a gazduit prima seara din seria "Povestea vecinilor" cuprinsă în proiectul PUZZLE. Proiectul isi propune sa prezinte viata, istoria, cultura comunitatilor care traiesc in Romania. Seara evreiasca a fost prima din lista celor opt comunitati care vor fi prezentate in cadrul proiectului.
O expozitie foto, piesa de teatru "Interviu cu Rosenblum", muzica si mancare evreiasca - de aceste lucruri s-au putut bucura cei care au vizitat Muzeul Taranului in seara de joi.
Invitatii dr. Aurel Vainer - presedinte al Federatiei Comunitatii Evreiesti din Romania si Anca Ciuciu - cercetator la Centrul pentru Studiul Istoriei Evreilor din România au vorbit despre importanta cunoasterii vietii evreiesti nu doar in timpul Holocaustului, ci, mai ales, inainte si dupa acesta a avut loc.
"In prezent, mai sunt circa 10.000 de evrei in Romania. Numarul este scazut, iar una dintre dovezi este faptul ca 750 de cimitire evreiesti, din 813 - cate sunt in tara, se afla in localitati in care nu mai traieste niciun evreu, de zeci de ani. Numarul lor scazand, incercam sa perpetuam povestile de viata si traditiile acestora, deoarece sunt sigur ca ne putem cunoaste reciproc si intelege cat mai bine", a spus dr. Aurel Vainer.
Stand de carti tematice
Foto: Hotnews
Expozitia foto prezinta viata evreilor din Romania, dupa cel de-al doilea Razboi Mondial, surprinzand aspectele cotidiene ale traiului acestora: momente petrecute acasa, cu familia, la scoala, la serviciu sau la sinagoga.
"Stim ca fiecare imagine spune o poveste, iar cei care au spus aceste povesti nu vor mai fi printre noi in curand", a mai spus Aurel Vainer.
Expozitia va putea fi vizitata pana pe 14 aprilie, de marti pana duminica, intre orele 10.00-18.00. Dupa Romania, fotografiile vor fi prezentate atat in SUA, cat si in a