Europenii se opun ferm amplasarii scutului american antiracheta in Europa centrala, arata un sondaj al institutului Harris Interactive, citat vineri de AFP.
Studiul vine cu doar cateva zile inaintea summitului NATO de la Bucuresti care se va desfasura in perioada 2-4 aprilie si unde va fi luat in discutie acest subiect.
Cu cea mai mare inversunare se opune proiectului Germania unde 71% dintre cetateni s-au declarat impotriva si doar 19% au avut un raspuns favorabil. Urmeaza Spania cu 61% impotriva si 19% pentru si Franta cu 58 la 22%. In Italia si Marea Britanie opozitia este insa mai mica, 49%, respectiv 44%, scrie cotidianul International Herald Tribune in editia electronica.
In schimb, in Statele Unite, 49% din tre cei chestionati sunt de acord cu sistemul american antiracheta in Europa si doar un sfert dintre respondenti sunt ostili proiectului.
Sondajul a fost realizat pe un esantion de 6 478 adulti cu varste intre 16 si 64 din Franta, Germania, Spania, Marea Britanie, Statele Unite si Italia in perioada 27 februarie-6 martie 2008.
Statele Unite vor sa instaleze, pana in 2012, zece rachete interceptoare in Polonia si o statie radar ultraperfectionata in Cehia pentru a se proteja de amenintarea balistica din partea unor tari considerate imprevizibile, ca Iranul. Rusia se opune, insa, considerand ca acest lucru este o amenintare la adresa securitatii sale. Europenii se opun ferm amplasarii scutului american antiracheta in Europa centrala, arata un sondaj al institutului Harris Interactive, citat vineri de AFP.
Studiul vine cu doar cateva zile inaintea summitului NATO de la Bucuresti care se va desfasura in perioada 2-4 aprilie si unde va fi luat in discutie acest subiect.
Cu cea mai mare inversunare se opune proiectului Germania unde 71% dintre cetateni s-au declarat impotriva si doar