Noua situri si arii protejate din Timis au fost incluse pe lista propusa Comisiei Europene pentru reteaua Natura 2000, un program care vizeaza conservarea si protectia mediului. Pe lista siturilor din Romania, propuse pentru a intra intr-un program de conservare, figureaza 92 de habitate naturale.
Aproape un sfert din teritoriul Romaniei a fost inclus in reteaua ecologica Natura 2000 - cea mai importanta inlantuire de situri din Europa, acoperind 20% din teritoriul U.E. Anuntul a fost facut recent de reprezentantii Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile, cu ocazia inchiderii oficiale a programului Natura 2000, un program finantat, prin fonduri de la U.E., cu 1,5 milioane de euro. Acesta s-a desfasurat in Romania in perioada 2006 - 2008 si cuprinde 92 de habitate care includ 197 de specii de pasari si animale.
Comisia Europeana urmeaza sa aprobe aceasta lista pana in 2010, dupa care autoritatile romane vor realiza planuri de management pentru fiecare sit, care vor include masurile si restrictiile ce se impun pentru conservarea speciilor. Planurile de management pot fi integrate in strategiile locale de dezvoltare, pe baza carora se stabilesc proiecte ce pot fi finantate prin fonduri comunitare.
Potrivit Ministerului Mediului, reteaua ecologica Natura 2000 are drept scop conservarea pe termen lung a habitatelor si a speciilor de interes comunitar, intrucat sunt locuri in care exista plante, animale sau pasari rare, a caror existenta este pusa uneori in pericol.
Implementarea retelei Natura 2000 impune, insa, obligatii pentru locuitorii acestor zone - evitarea activitatilor care afecteaza semnificativ speciile si habitatele protejate, adoptarea unor masuri de conservare a lor, utilizarea terenurilor astfel incat sa fie asigurata mentinerea habitatelor si speciilor prin masuri de management adecvate, de lunga durata.
Natura 2000 asi