• FUGIŢI DIN ROMÂNIA
17 ianuarie 2000: Mihai Bucurenciu, patron al firmei de sticlărie “Prolux” şi al discotecii “Club 99”, a reclamat la Secţia 20 Poliţie din Capitală că din portbagajul maşinii personale i-au fost furate un kilogram de bijuterii şi 420.000 de dolari. Acesta a fost semnalul declanşării a ceea ce ulterior s-a numit “Afacerea Portbagajul”. 17 ianuarie 2000: Mihai Bucurenciu, patron al firmei de sticlărie “Prolux” şi al discotecii “Club 99”, a reclamat la Secţia 20 Poliţie din Capitală că din portbagajul maşinii personale i-au fost furate un kilogram de bijuterii şi 420.000 de dolari. Acesta a fost semnalul declanşării a ceea ce ulterior s-a numit “Afacerea Portbagajul”.
“Portbagajul” a fost o afacere ciudată, despre care ulterior s-a spus că ar fi ascuns în spatele ei o reglare de conturi, întinsă pe cel puţin două niveluri: o luptă pentru împărţirea “zonelor de influenţă” a clanurilor interlope din Bucureşti, dublată de o altă luptă, la fel de dură, a “clanurilor” din M.I. În plus, “Portbagajul” a fost prima ocazie în care s-a vorbit, cu glas tare, despre “conexiunile” existente pe atunci între Poliţie şi lumea infractorilor din Capitală. A fost un mare scandal, în cursul căruia numele unor “recuperatori” s-au amestecat, de-a valma, cu numele unor generali de Poliţie, dar şi cu ale unor politicieni ai momentului. Preschimbat într-un mafiot periculos, acuzat de comiterea unor fapte grave, “păgubitul” Bucurenciu a fugit din ţară. Şi fugit a rămas până în ziua de azi.
PE CONT PROPRIU. În reclamaţia sa, depusă la 17 ianuarie 2000, Bucurenciu a afirmat că furtul s-ar fi petrecut cu aproape o săptămână înainte, pe 11 ianuarie. În mod ciudat, el justifica această diferenţă cronologică prin faptul că, în timpul scurs între furtul propriu-zis şi anunţarea autorităţilor, şi-ar fi făcut propria sa “anchetă”. “A