Organizatia Natiunilor Unite a lansat, de cateva zile, primul manual de bune practici pentru protectia martorilor in procesele de crima organizata. Cele peste 100 de pagini ale documentului au menirea sa ajute autoritatile din statele O.N.U. sa-si imbunatateasca legislatia si serviciile oferite persoanelor care, din pricina marturii pe care le fac intr-un proces de crima organizata, sunt expuse unor mari pericole.
"Un scut al victimelor impotriva intimidarii pe care o exercita gruparile criminale" este considerat, de catre Antonio Maria Costa, directorul executiv al Oficiului Natiunilor Unite pentru Droguri si Criminalitate (U.N.O.D.C.), noul Manual de bune practici in protectia martorilor implicati in procese de crima organizata.
Documentul a fost lansat recent de Organizatia Natiunilor Unite - cu prilejul unui summit desfasurat la Viena, pe tema traficului de fiinte umane, eveniment la care au participat peste 1.500 de oficiali din 116 state ale lumii.
In cele peste 100 de pagini ale ei, publicatia sprijina, prin puterea exemplului, autoritatile statelor care dezvolta programe de protectie a victimelor si a martorilor implicati in cauze de crima organizata, in special de trafic de persoane. Documentul ofera, dupa cum anunta realizatorii manualului, masuri practice, care pot fi adaptate si incorporate legislatiei fiecarui stat.
Intre bunele practici prezentate in manualul realizat de U.N.O.D.C. se numara identificarea timpurie a martorilor vulnerabili si a celor care ar putea fi intimidati, un management al martorilor realizat de Politie, protejarea identitatii martorilor in timpul procesului si, daca este necesar, reidentificarea si relocalizarea lor dupa marturiile depuse.
Sistemul judiciar din Japonia - care foloseste un paravan intre martor si acuzat -, este dat ca exemplu pentru protejarea identitatii martorilor. "Excluderea acu