•LECŢIE CU DOI PROFESORI
Ţara Lăpuşului, mândru plai de Maramureş, şi-a trimis la Institutul Cultural Român (ICR) unul dintre cei mai buni reprezentanţi. Gherasim Cârtiţă a adus cu el poveşti din fluier, basme cu flori şi gânduri cu nori. •LECŢIE CU DOI PROFESORI
Ţara Lăpuşului, mândru plai de Maramureş, şi-a trimis la Institutul Cultural Român (ICR) unul dintre cei mai buni reprezentanţi. Gherasim Cârtiţă a adus cu el poveşti din fluier, basme cu flori şi gânduri cu nori.
Doi oameni, doi profesori. Gherasim Cârtiţă şi Grigore Leşe. Primul este ţăranul legat sufleteşte de glia sa, de obiceiurile străbunilor şi de credinţa în Dumnezeu. Cel de-al doilea este doctorul în muzică. Plecat din locurile de unde Gherasim cutreieră şi azi codrii şi horeşte din fluier şi din suflet. Ţara Lăpuşului este obârşia amândurora. Horea în grumaz – pecetea vieţii.
DIN NEAMUL POPII. Haine albe. Păr aproape dalb. Privire senină. Ochi blânzi. Licăriri glumeţe. Gânduri nespuse. Haine d’albe, strămoşeşti. O traistă de fluiere. Pălărie. Gherasim Cârtiţă. Invitatul special al lui Grigore Leşe la cel de-al treilea recital din cadrul programului Ultimii Rapsozi, iniţiat de Maestru, sprijinit de ICR şi de Jurnalul Naţional. Venit tocmai din Ungureni, Gherasim are o trăistuţă plină de poveşti. Pare el o poveste ori o hore spusă din suflet într-o seară de un pui de lăpuşan. Acolo la el, la Ungureni, se spune că el se trage din neamul lui Cârtiţă.
Explicaţie! “Un preot şi-a îngropat un ficior în pământ ca atunci când o veni judecătorul să vadă ale cui sunt pământurile pentru care se judeca popa cu un consătean, să spună feciorul din pământ că-s ale părintelui. Şi ficiorul o spus! De-or rămas toţi ca trăsniţi! Ficioru şi l-a putut scoate din pământ doar noaptea, să nu vadă lumea ce-au făcut ei.” De atunci, la toţi ce