Agenda reuniunii ministrilor de Externe ai tarilor membre ale UE a fost dominata ieri de discutiile privind stabilirea unei pozitii comune fata de violentele din Tibet si fata de Beijing.
Ideea boicotarii ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Beijing, programata pentru data de 8 august, a fost dezbatuta ieri la reuniunea sefilor diplomatiilor din tarile membre ale UE, care a avut loc la Brdo pri Kranju, in Slovenia (tara care exercita presedintia semestriala a UE).
Putini oficiali au adoptat pana acum pozitii transante, cei mai multi facand declaratii prudente, ce reflecta dificultatea in care sunt pusi responsabilii europeni, prinsi intre presiunea de a transmite un mesaj Beijingului cu privire la respectarea drepturilor omului si preocuparea de a nu deranja un important partener comercial si economic. Tibetul si atitudinea fata de China au constituit singurul dezacord care a umbrit noua "fraternitate" intre Marea Britanie si Franta. Astfel, in timp ce premierul britanic Gordon Brown a declarat categoric ca tara sa (care va gazdui Olimpiada din 2012) va participa la ceremonia de deschidere, presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, a declarat ca isi rezerva dreptul de a hotari daca va merge sau nu la ceremonie, "in functie de situatia din Tibet" si dupa consultari cu partenerii europeni, cu atat mai mult cu cat Franta va detine in acel moment presedintia UE.
In Cehia presedintele si premierul au pozitii diferite. seful statului, Vaclav Klaus, a anuntat ca nu va merge la ceremonia de la Beijing, subliniind insa ca nu doreste sa "ameninte China". "Cei care au decis in anii ‘90 sa acorde Beijingului dreptul de a organiza Olimpiada nu trebuie sa se arate surprinsi astazi ca China este asa cum este", a comentat Klaus pe site-ul sau personal. Premierul Mirek Topolanek a declarat ca, in principiu, se opune "gesturilor gratuite",