Mizeria de la metrou nu poate fi „taxată“, întrucât legislaţia actuală nu prevede norme de igienă.
După ce luna trecută, în urma nenumăratelor sesizări din partea bucureştenilor, principalele staţii Metrorex au fost luate la puricat de angajaţi ai Inspecţiei Sanitare de Stat, săptămâna aceasta au sosit rezultatele: multe dintre ele sunt dezastruoase.
În faţa gunoaielor, a viruşilor şi a şobolanilor, inspectorii se declară neputincioşi în a da amenzi agenţilor economici care au contracte de curăţenie sau servicii de deratizare. Motivul: „rezultatele nu pot fi interpretate, pentru că există o lacună legislativă“.
Tocmeală în loc de lege
Sănătatea milioanelor de bucureşteni care circulă anual cu metroul în subteran nu e motiv de îngrijorare pentru autorităţile statului. Cel puţin asta reiese din declaraţiile inspectorului sanitar-şef din Cadrul Inspecţiei Sanitare de Stat a Municipiului Bucureşti, Cristian Magherescu.
„În staţiile de metrou nu există un studiu de impact. După ce am obţinut rezultatele analizelor, a trebuit să găsim spaţii echivalente pentru a da nişte amenzi“, a explicat Magherescu, care a susţinut că verificarea acestor amplasamente intră de fapt în grija Direcţiei de Inspecţie din cadrul Ministerului Transporturilor. Magherescu a adăugat că legislaţia are o mare lacună. „În cazul transportului subteran, nu există norme de igienă aşa cum sunt pentru şcoli, cinematografe sau alte instituţii. În lipsa acestora, nu se pot da amenzi clare“, a spus acesta.
Şobolani şi un managementdefectuos al deşeurilor
Deşi rezultatele nu pot fi interpretate, „metroul este un pericol şi cei mai primejdioşi sunt şobolanii, nu atât gunoaiele care nu sunt ridicate corespunzător“, a concluzionat inspectorul Magherescu. Acesta a amendat încă de luna trecută cu 6.400 de lei compania Romp