Proiectul de reforma a sistemului de vot din cadrul Fondului Monetar International (FMI), propus de noul director general Dominique Strauss-Kahn, a fost adoptat cu o majoritate covarsitoare, a anuntat administratorul institutiei, Adarsh Kishore, citat de NewsIn.
Propunerile discutate vineri de administratorii FMI prevad ca tarile dezvoltate sa cedeze echivalentul a 1,6% din voturile lor statelor emergente sau in curs de dezvoltare, potrivit unui document intern a carui copie a fost obtinuta de AFP.
"Asistam la un transfer, chiar daca de proportii reduse, de la tarile dezvoltate catre cele emergente si in dezvoltare", a spus Kishore, fara sa dea cifre exacte. "Gheata a fost sparta. Pasul este unul mic, dar calatoria e lunga", a adaugat administratorul indian al FMI, citat de NewsIn.
In conformitate cu termenii ofertei, considerata nesemnificativa de catre un grup de experti influenti si de catre organizatia pentru combaterea saraciei Oxfam, tarile nordice vor detine 57,9% din drepturile de vot, comparativ cu 59,5% in prezent, iar statele sudice, 42,1%, fata de 40,5%, potrivit copiei documentului citat de AFP.
Ideea ca echilibrul dintre puterile de la varful institutiei sa fie refacut a fost lansata in urma cu mai mult de doi ani si ar trebui, teoretic, ca procesul sa se incheie pana la adunarea din primavara a FMI din 12-13 aprilie de la Washington. Pentru a fi aplicat, proiectul trebuie sa mai fie aprobat de 85% dintre cele 185 de state membre ale institutiei financiare internationale. Proiectul de reforma a sistemului de vot din cadrul Fondului Monetar International (FMI), propus de noul director general Dominique Strauss-Kahn, a fost adoptat cu o majoritate covarsitoare, a anuntat administratorul institutiei, Adarsh Kishore, citat de NewsIn.
Propunerile discutate vineri de administratorii FMI prevad ca tarile d