Te-ai gândit vreodată că te-ai putea „programa” să fii eficient, fericit sau să comunici mai bine? E de ajuns să înveţi nişte reguli de bază şi să aplici preceptele uneia dintre cele mai în vogă „filosofii”contemporane. Programarea neuro-lingvistică (NLP) este de fapt o metodă de eficientizare a comunicării şi de modificare a comportamentului, ale cărei principii se bazează pe cunoştinţe din domeniile programării, teoriei informaţiei şi teoriei comunicării, dar şi pe cunoştinţele de psihologie normală şi clinică. NLP-ul este folosit cu succes deopotrivă în psihoterapie, vânzări, business şi dezvoltare organizaţională.
Ce este NLP-ul?
NLP-ul este definit uneori ca cel mai puternic instrument din lumea învăţării şi dezvoltării umane. „Asta în mare parte pentru că se bazează pe o viziune sistemică, având premise profund umaniste şi cu o mare putere transformatoare. Tocmai de aceea, aria de aplicabilitate a NLP-ului este atât de vastă şi tehnica are şanse de reuşită atât de mari”, explică psihologul braşovean Raluca Vasiliu, NLP Practictioner.
Mintea şi corpul, văzute ca sisteme cibernetice
NLP-ul se fundamentează pe trei idei de bază. Una dintre ele se referă la faptul că mintea şi corpul alcătuiesc un sistem cibernetic. „În consecinţă, sentimentele, conflictele şi tensiunile noastre psihice au un corespondent fizic şi simptomele fizice sunt de cele mai multe ori expresii ale tensiunilor psihice. Spre exemplu, în momentul în care ne simţim nervoşi asociem această stare cu o tensiune în stomac, contractarea pumnilor sau alte reacţii. În consultanţă NLP sunt deseori folosite exerciţii care se desfăşoară atât mintal, cât şi corporal pentru o schimbare mai profundă şi de durată. NLP a dezvoltat tehnici de eliminare rapidă a fobiilor, a alergiilor, dar şi de ameliorare a diverselor boli fizice”, explică Raluca Vasiliu.
Harta