TEHNOLOGIE ● Coloranţii nu sunt absolut necesari în produsele alimentare
De pe etichetele produselor alimentare nu lipsesc coloranţii. De cele mai multe ori aceştia sunt incriminaţi pentru apariţia unor maladii, motiv pentru care utilizarea lor a fost limitată.
TEHNOLOGIE ● Coloranţii nu sunt absolut necesari în produsele alimentare
De pe etichetele produselor alimentare nu lipsesc coloranţii. De cele mai multe ori aceştia sunt incriminaţi pentru apariţia unor maladii, motiv pentru care utilizarea lor a fost limitată.
Conform definiţiei, coloranţii restaurează aspectul original al alimentelor a căror culoare a fost afectată prin procesare, depozitare, ambalare şi distribuţie, acolo unde aspectul vizual este important. Fac alimentele mai atrăgătoare vizual şi ajută la identificarea aromelor normal asociate anumitor alimente şi dau culoare alimentelor care nu o au, potenţează culorile deja prezente în alimente. Coloranţii trebuie adăugaţi numai în anumite alimente şi numai în anumite condiţii de fabricare.
CANTITĂŢI. Nivelul maxim al coloranţilor se dă fie în alimentul gata de consum, fie în esenţa de colorare conţinută în preparatul de colorare. "Quantum satis" (q.s.) reprezintă faptul că pentru colorantul respectiv nu este precizat nivelul maxim (de exemplu pentru E160a – caroteni şi E100 – curcumina), în timp ce pentru alţi coloranţi trebuie indicată cantitatea maximă admisă (de exemplu, E160b – annatto – max. 10 mg/kg produs). Coloranţii nu trebuie utilizaţi decât în conformitate cu bunele practici de producţie şi să nu înşele cumpărătorii. Nu pot conţine coloranţi alimente neprocesate, apa minerală, laptele, laptele cu cacao, uleiurile şi grăsimile animale sau vegetale, pâinea, zahărul, produsele din cacao şi ciocolată, ouăle şi produsele din ouă, vinul, peştele, moluştele, crustaceele, carnea