In noaptea de sambata spre duminica, Romania va trece oficial la ora de vara. Astfel, ora 3.00 va deveni ora 4.00, diferenta fata de timpul universal (GMT) fiind de trei ore. In tara noastra, ora de vara este corelata cu orarul practicat in statele Uniunii Europene, care isi schimba ora in ultima duminica a lunii martie si in ultima duminica a lunii octombrie.
Potrivit Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" din Bucuresti, pe perioada lunilor de vara, cand soarele rasare la ora 4.30 si apune la ora 20.00, s-a recurs la aceasta conventie, aplicata in Romania din 1979, pentru folosirea optima a luminii naturale si reducerea iluminatului artificial.
In conformitate cu Conventia fusurilor orare, ceasornicele arata pentru fiecare punct de pe Pamant acelasi minut si aceeasi secunda, iar diferentele dintre ore sunt date de faptul ca, la fiecare 15 grade longitudine, apare o ora in plus. Numerotarea acestor fusuri incepe de la meridianul de origine, ce trece prin localitatea Greenwich din Marea Britanie, in sens pozitiv catre est.
Astfel, pentru Europa, ora Europei Occidentale este ora fusului 0, a Europei Centrale - ora fusului 1 si a Europei Orientale - ora fusului 2. Romania se afla in fusul orar 2.
In acest an, ora oficiala de vara se aplica de la 30 martie pana la 25 octombrie.
Ora de vara - ideea lui Benjamin Franklin
Ideea orei de vara vine din secolul al XVIII-lea si ii apartine celebrului om de stiinta Benjamin Franklin. Aceasta s-a ocupat de modul in care lampile cu ulei produceau lumina si cat de eficiente erau acestea. Intr-o dimineata de vara, acesta s-a trezit la ora 6, surprins de cat de multa lumina ii intra in camera. La inceput a crezut ca "de vina" sunt lampile cu ulei, care luminau pe strazile Parisului, dar a observat ca soarele tocmai rasarea la orizont.
In anul 178