Salariile pe care studenţii români le pot obţine muncind, în vacanţă, prin programul Work&Travel, în Statele Unite, sunt cuprinse între şapte şi 12 dolari pe oră, ca orice omolog american sau din alte ţări, susţine Valentin Mănuş, PR manager la una dintre firmele de intermediere.
Joburile sunt sezoniere, în timpul vacanţei şcolare, pe o durată de trei luni. Un student poate avea, simultan, mai multe locuri de muncă şi este plătit cu 50 la sută mai mult pentru fiecare oră suplimentară muncită.
Pentru a pleca la muncă în Statele Unite, studentul trebuie să scoată din buzunar între 590 şi 990 de dolari, în funcţie de pachetele de servicii oferite de firmele de intermediere. Pentru 590 de dolari, acestora li se oferă drept temporar de muncă, asigurare medicală, asistenţă pentru obţinerea vizelor şi asistenţă pe toată perioada programului. Pachetele cu extraopţiuni includ loc de cazare, asistenţă pentru cazare şi joburi în destinaţii speciale (crupier în cazinouri din Las Vegas, salvamar în Hawaii, îngrijitori de parc în Yellowstone, chelneri în California). Pachetul care include jobul în Hawaii îl costă pe student 990 de dolari.
Pentru plata pachetelor şi a cheltuielilor auxiliare (taxa consulară, viză, bilet de avion) se poate opta pentru un credit bancar pe zece luni, cu valoarea între 250 şi 3.000 de dolari.
Până în prezent, numai la American Experience - firmă de intermediere la care au apelat 20 la sută dintre cei plecaţi la muncă prin programul Work&Travel - s-au înscris 2.000 de studenţi români. Înscrierile continuă însă până pe 30 aprilie.
Programul Work&Travel a fost înfiinţat acum 40 de ani de Departamentul de Stat al SUA. Anul trecut, la el au participat 100.000 de studenţi, dintre care 6.000 din România. Anul acesta, numărul studenţilor români care vor munci sezonier în SUA este estimat la 10.000. Potrivit lui Valentin Mănuş, în fieca