Presa internaţională continuă să pună beţe în roate autorităţilor de la Beijing. În timp ce China încearcă să prezinte întregii lumi o imagine idilică despre Tibet, înaintea Jocurilor Olimpice, câţiva realizatori britanici de film care au reuşit să lucreze sub acoperire în provincie prezintă un portret teribil al represiunii chineze, care include crime, tortură, dar şi sterilizarea brutală a femeilor, lăsate mutilate în urma unor astfel de operaţiuni. (Femeile sunt împiedicate să aibă copii, deşi nu se supun regulii fiului unic. În cazul în care nu îşi permit să plătească taxa pentru a avea un al doilea copil, femeile din Tibet sunt obligate să avorteze şi apoi sterilizate forţat.) Filmul, care urmează să fie difuzat de Channel 4, a fost realizat înaintea recentelor manifestaţii anti-China, din Lhasa, capitala Tibetului.
Dar cu mii de protestatari tibetani în închisori, materialul nu face decât să se adauge numeroaselor acuzaţii aduse Chinei înaintea Jocurilor Olimpice din aceast an, relatează Daily Mail. Investigaţia a început în 2006, când tibetani neînarmaţi care încercau să părăsească ţara au fost împuşcaţi de grănicerii chinezi. Doi tibetani au fost ucişi, iar alţi 32 au fost arestaţi, interogaţi şi trimişi la muncă într-o tabără de lângă Lhasa. Potrivit ziarului britanic, experienţa unuia dintre arestaţii de atunci oferă o imagine a sorţii pe care o au acum protestatarii ajunşi în mâinile poliţiştilor chinezi după manifestaţiile de la jumătatea lunii.
Tânărul, care acum are 16 ani, a fost supus şocurilor electrice, legat de un perete şi lovit în stomac de un gardian care purta o mănuşă de metal. Adolescentul a fost eliberat şi a reuşit până la urmă să fugă în Nepal, după ce a dat bani unei călăuze.
BANI PENTRU RUDELE MORŢILOR DIN LHASA
Pentru a demonstra că situaţia stă altfel decât o prezintă presa internaţională, autorităţile chineze