Mihai Carp, adjunct al sectiei de gestionare a crizelor din cadrul Diviziei Operatii din Cartierul International NATO, a declarat la Discutia Saptamanii realizata de Dan Tapalaga si difuzata duminica de HotNews.ro si BBC ca scutul anti-racheta NATO este abia in faza de studiu de fezabilitate si ca amplasarea unor elemente ale lui in Romania "nici nu intra in discutie". Ministrul Apararii Teodor Melescanu a declarat vineri pentru BBC ca Romania va cere la summit-ul NATO ajungerea la un acord cu privire la scutul NATO, complementar celui american, care va amplasa sisteme anti-racheta in Polonia si Cehia. Comentatorul Christian Mititelu este de parere ca, oricum, aceste scuturi anti-racheta nu vor fi operationale decat in momentul in care se va constata ca o tara din Orientul Mijlociu are capacitatea de a lovi continentul european.
Mihai Carp sustine ca problema scutului anti-racheta al NATO este abia in faza de discutii, iar primul consens in aceasta problema este ca exista o amenintare.
"Asta e o chestie care nu este inca finalizata, fapt este ca se discuta in cadrul Aliantei, care ar putea fi pozitia Aliantei in aceasta privinta, important este ca cu totii suntem de acord ca exista o amenintare, exista si un acord in cadrul Aliantei ca NATO, si nu numai Statele Unite, dar NATO ca organizatie trebuie sa dezvolte niste masuri si o politica de a confrunta aceste amenintari reale, si ca, cum a spus-o si secretarul general, ca securitatea aliatilor este indivizibila. Deci, daca dezvoltam un astfel de scut sau daca luam niste masuri ca Alianta, aceste masuri trebuie sa fie in folosul tuturor."Desi ministrul Apararii a subliniat faptul ca scutul american nu protejeaza si flancul sudic al NATO, adica Romania, Bulgaria, Grecia, Carp spune ca nu se pune problema ca elemente ale scutului complementar sa fie pozitionate in Romania.
"In momentul in care se vo