Administratorii de investitii ajung sa castige in medie 1.500 de euro pe luna, pe o piata a fondurilor mutuale unde rentabilitatea este strans legata de volumul de active administrate.
Nivelul salarial al managerilor locali de investitii, de pana la trei ori mai mic decat in alte piete emergente, vine sa confirme stadiul incipient de dezvoltare in care se afla industria romaeasca a fondurilor mutuale.
"In Ungaria si Polonia, salariul lunar al unui administrator de investitii este de pana la trei ori mai mare decat in Romania. La noi, un administrator castiga intre 1.000 de euro si 1.500 de euro pe luna", este de parere Ilie Cenan, directorul general al societatii de administrare Globinvest din Cluj.
Remuneratia administratorilor de fonduri consta dintr-un salariu fix, strans legat de volumul activelor administrate, si un bonus, acordat in functie de randamentul obtinut de fondul mutual si de vanzarile nete inregistrate.
"Recompensarea administratorilor de fonduri are loc in functie de performante. Pe pietele dezvoltate, un manager de fond primeste pe langa salariul fix si un bonus, care e influentat de randamentul in exces fata de benchmark-ul stabilit si de comparatia cu celelalte fonduri din piata din aceeasi categorie", spune Mihail Ion, presedintele societatii de administrare a investitiilor Raiffeisen Asset Management.
Administratorii romani gestioneaza active totale de aproximativ 240 mil. euro, in timp ce omologii din Ungaria dispun de active de peste 9,6 mld. euro.
In Polonia, activele fondurilor mutuale depasesc 32 de miliarde de euro. Diferenta dintre nivelul salarial isi gaseste explicatie si in diferenta mare dintre volumul de active administrate.
"Volumul mic al activelor nu permite unei societati de administrare sa dea salarii acceptabile administratorilor. Pentru a fi profitabila, o societate d