Din cauza poluării, în ultimii 15 ani numărul cazurilor de boli respiratorii a crescut de la 3,9 la 48,8 pe mia de locuitori.
Bucureştenii trăiesc cu patru ani mai puţin decât cei din restul ţării, din cauza poluării atmosferice. Cauza este inhalarea zilnică, involuntară, a cantităţilor uriaşe de noxe provenite de la cele aproximativ 1,5 milioane de automobile care invadează străzile Capitalei.
Asociaţia Eco-Europa, specializată pe protecţia mediului, atrage atenţia asupra pericolelor la care se expun locuitorii Capitalei, la fiecare ieşire în oraş. „Bucureştiul a devenit capitala nervilor, a fumului, a zgomotelor şi a vibraţiilor, oraşul supraaglomerării şi a lipsei de spaţiu“, comentează Dragoş Stan, preşedintele Eco-Europa.
Un copil din opt suferă de astm
Numărul automobilelor creşte anual cu aproximativ 130.000, pe aceeaşi infrastructură proiectată acum 20 de ani, pentru maximum 200.000 de maşini. Aproape 30% dintre acestea consumă benzină cu plumb, interzisă de 10 ani în Uniunea Europeană. Inhalarea particulelor de plumb poate produce afecţiuni ale aparatului respirator şi cardiovascular, iar frecvenţa copiilor născuţi intoxicaţi cu această substanţă a crescut îngrijorător, conform studiilor efectuate de experţii Eco-Europa.
O statistică făcută de acelaşi ONG arată că numărul cazurilor de boli respiratorii a crescut de la 3,9 la 48,8 pentru o mie de locuitori, în ultimii 15 ani. Mai mult, medicii atrag atenţia asupra înmulţirii cazurilor de tineri sub 18 ani care suferă de astm bronşic şi alte afecţiuni cauzate de expunerea la poluanţ i. În total, statisticile arată că aproximativ 20.000 de oameni mor în fiecare an din cauza afecţiunilor provocate de atmosfera din Capitală.
Spaţiul verdeeste singura soluţie
În condiţiile unui aer aproape irespirabil, unui bucureştean îi r