Toate româncele care au cel puţin un copil sau vor să facă unul au, de acum, un precedent legal pentru a se lupta în instanţă cu statul, care nu le asigură decât o indemnizaţie lunară de 600 de lei. Sursa: AP
Şi asta după ce o femeie - judecător la Tribunalul Bucureşti - a câştigat procesul cu autorităţile, deoarece a fost nevoită să lucreze în concediul postnatal ca să-i asigure bebeluşului toate cele necesare.
Ea a obţinut despăgubiri morale de 10.000 de lei, pentru că a fost nevoită să muncească în loc să se ocupe de fetiţa ei. Punctul de pornire al acţiunii legale a femeii au fost cei 600 de lei, ajutorul de stat pentru mămici. Considerând suma umilitoare în raport cu nevoile reale, magistratul angajat la Tribunalul Bucureşti a decis să declare proces statului român şi să pledeze chiar ea în instanţă.
Aceasta a explicat că s-a întors la serviciu deoarece nu s-a descurcat cu banii daţi de autorităţi pentru creşterea copilului. Judecătoarea a mai susţinut că bebeluşul a fost privat de prezenţa permanentă a mamei sale, până la împlinirea vârstei de 2 ani. În sprijinul acestei afirmaţii a prezentat şi dovezi: o adeverinţă din care reieşea că i se recomandă de către medici alăptarea fetiţei până la 2 ani, evitarea efortului fizic şi psihic şi a stresului prelungit.
Concluzia instanţei: indemnizaţ ia pentru creşterea copilului este discriminatorie şi insuficientă. Iar Judecătoria Sectorului 5 Bucureş ti, unde s-a luat decizia, a stabilit şi nivelul cuantumului ce ar urma să-i revină femeii drept despăgubire din partea statului: 10.000 de lei.
Aceeaşi indemnizaţie,altă inflaţie
Potrivit actualei legi, de concediul pentru îngrijirea micuţului poate beneficia fie mama, fie tatăl acestuia. Concret, părintele care a lucrat în anul dinaintea naşterii copilului beneficiază de un concediu de doi ani