Dupa cum arata acum legea privind indemnizatia unica acordata tinerelor mame, cotizam la stat cu sume de bani diferite, dar primim aceleasi drepturi. O judecatoare a aratat in instanta ca legea este discriminatorie si ca 600 de lei - asa cum este stabilita alocatia unica pentru cresterea copilului - nu sunt deajuns. Vor incerca si alte mame sa isi castige in instanta dreptul la o indemnizatie mai mare?
In august anul trecut, in urma unei sesizarii formulate de Forumului Judecatorilor din Oltenia (FJO), Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) a dat o hotarare prin care a aratat ca actualele reglementari cu privire la acordarea indmnizatiei unice, pentru cresterea copilului, sunt ilegale.
Hotararea 241/16.08.2007 emisa de Colegiul Director al CNCD arata ca este discriminatorie acordarea de indemnizatie unica in contextul in care cotizantii au contribuit cu sume de bani diferite. Mai mult, CNCD a recomandat Ministerului Muncii sa promoveze un proiect de act normativ care sa reglementeze, diferit, cuantumul indemnizatiei pentru cresterea copilului in varsta de pana la doi ani si in functie de contributia beneficiarilor de indemnizatie.
Legea functioneaza de trei ani, insa recent, a fost ivinsa in instanta, de o judecatoare din Bucuresti. Alte mame discriminate ar putea sa-si cera in instanta drepturile, daca autoritatile nu vor modifica actul normativ.
800 de lei, pe luna, pentru un sugar si mama lui
Conform legiilegi, de concediul pentru ingrijirea micutului pot beneficia fie mama, fie tatal copilului. Parintele beneficiaza astfel de un concediu de doi ani sau, in cazul copilului cu handicap, de trei ani si de o indemnizatie lunara de 600 de lei. La aceasta suma se adauga o alocatie de 200 de lei, care reprezinta indemnizatia pentru copiii mai mici de doi ani. Insa, inainte de 2003, indemnizati