În epoca în care aparatura ultramodernă goleşte buzunarele celor mai mulţi, există un colecţionar care şi-ar da ultimii bani pe o revistă veche. Sursa: Răzvan Vălcăneanţu
Colecţionar şi negustor, Iustin Zegrea are o pasiune greu de înţeles pentru unii: strânge primul număr de apariţie al publicaţ iilor româneşti din toate perioadele. Recunoaşte că nu este cel mai „harnic“ dintre colecţionari, dar se străduieşte să adune cât mai multe exemplare.
În afară de premierele ziarelor şi revistelor vechi şi noi, Iustin Zegrea deţine şi o impresionantă serie de obiecte ce ţin de istoria oraşului Huşi, unde s-a născut şi a crescut. Mai este foarte ataşat şi de istoria pescuitului şi adună tot ce are legătură cu domeniul. O ultimă colecţie personală se referă la ilustratele vechi de colectă, cu ajutorul cărora s-au construit clădiri şi monumente importante ale Capitalei precum Arcul de Triumf sau Universitatea din Bucureşti.
În colecţia de cărţi poştale de binefacere, proprietarul „Anticariatului Nostru“ nu adună şi exemplare din prezent, întrucât consideră că acestea ar putea să îngroaşe buzunarele unor simpli afacerişti. Pescuitul, istoria Huşilor şi prima apariţie a publicaţiilor româneşti au în schimb un alt regim.
Acestea sunt colecţiile în care piesele vechi, de la sfârşitul secolului al XIX-lea, se întâlnesc cu exemplare din anul curent. A început să colecţioneze numărul 1 al ziarelor şi revistelor româneşti din toate perioadele, acum opt ani. Chiar dacă la început nu l-a atras foarte tare, mărturiseşte astăzi că jurnalismul şi istoria sa i-au deschis noi orizonturi. Pentru un „Hp75“, revistă de literatură avangardistă din perioada interbelică, spre exemplu, ar plăti acum până la 100 de lei.
Colecţionar din tată în fiu
Pasiunea lui Iustin Zegrea pentru obiectele vechi s-a născut în casa părintea