Multe dintre companiile de pe piata locala si-ar putea dubla cifra de afaceri si profitul, insa nu pot face acest lucru pentru ca managerii lor sunt prea ocupati sa isi pastreze pozitiile de 'sefi'.
Una dintre cele mai acute probleme ale pietei fortei de munca locale este lipsa unui management bun. "Aveti lideri buni, care au viziune si care stiu cum sa faca lucrurile. De asemenea, angajatii romani sunt motivati si dispusi sa munceasca. La mijloc, insa, lipsesc managerii", spune Alain Cardon, CEO-ul companiei franceze de formare si consultanta manageriala Metasysteme, a carei activitate a fost lansata la inceputul acestui an si pe piata locala.
Mai mult decat atat, de cele mai multe ori managerii sunt responsabili de demotivarea oamenilor din companii. In ultimii ani s-a dezvoltat piata cursurilor de leadership, care sunt foarte puternic orientate spre dezvoltarea individuala.
"Nu poti sa ai lideri buni daca nu ai manageri buni. Insistenta pe actul de leadership duce la formarea unei culturi destul de egocentrice, in care oamenii vor sa fie primii si nu sunt dispusi sa cola-boreze. Nu de lideri are nevoie Romania, ci de manageri buni", precizeaza Cardon.
In consecinta, cursurile de pe piata de instruire ar trebui sa se axeze mai mult pe management si mai putin pe leadership. Iar schimbarile intr-o companie, fie ca este vorba de business, fie de schimbari de natura comportamentala, trebuie sa se produca de sus in jos.
La inceput va fi greu, pentru ca top managerii considera ca trainingul este pentru ceilalti angajati, nu pentru ei, iar trainingul adevarat inseamna sa pui oamenii in situatii reale de business. "E ca la lectiile de inot. Oamenii trebuie aruncati in apa pentru a invata sa inoate. Si la traininguri se intampla la fel. Ii punem pe oameni sa gandeasca, nu le spunem ce sa faca".
Angajatii sunt undeva jos pe sc