Multi dintre angajati nu cunosc prevederile din Codul muncii, nu se informeaza si nu constientizeaza pe deplin ca au drepturi si ca este in avantajul lor sa le cunoasca si sa lupte pentru ele.
"Cea mai mare problema a pietei fortei de munca este complicitatea intre victima si calau. Ne ducem pe santier, ii vedem pe muncitori ca sar gardurile pentru ca nu au contracte de munca, dar nu putem actiona, pentru ca exista intelegeri intre angajati si angajator, care se disculpa reciproc. In consecinta, noi nu putem obtine declaratii probatorii in instanta", a declarat intr-un interviu pentru ZF Mariana Basuc, inspector general de stat in Inspectia Muncii.
Constructiile raman cel mai afectat domeniu de munca la negru, urmat de panificatie, servicii si agricultura, incidenta muncii fara forme legale fiind mai frecventa in toate sectoarele care implica munca sezoniera. Ideea ca munca la negru ar putea disparea complet este un mit. "Se tot vorbeste despre eradicarea muncii la negru si a accidentelor de munca. A pune problema in acest fel este o mare eroare, intrucat munca la negru nu poate fi eradicata complet. Munca la negru este o realitate, ea trebuie mentinuta in anumite limite, astfel incat sa nu afecteze o economie sanatoasa, insa nu va disparea niciodata", explica Mariana Basuc.
Spune ca nu se poate estima cat reprezinta munca la negru. "Nu stiu cati oameni lucreaza fara contracte de munca. Ceea ce este clar este numarul celor identificati anual fara forme legale".
Inspectia Muncii a aplicat anul trecut amenzi in valoare de peste 15 mil. euro angajatorilor romani pentru nerespectarea prevederilor legislatiei privind relatiile de munca. Cele mai multe amenzi, in valoare de 24 mil. lei (7,2 mil. euro), au fost aplicate pentru sanctionarea muncii la negru.
In ultimii ani a inceput sa scada numarul sanctiunilor aplicate pentru mu