» Presedintele SUA, George W. Bush, insista asupra necesitatii de a oferi "o perspectiva clara" Ucrainei si Georgiei.
Apropierea Summitului nato de la Bucuresti provoaca intensificarea demersurilor si a luarilor de pozitie privind principalele subiecte de pe agenda reuniunii, extinderea Aliantei fiind pe primul plan.
Intr-un interviu acordat cotidianului german "Die Welt", presedintele SUA, George W. Bush, a subliniat inca o data ca Alianta trebuie sa ofere Ucrainei si Georgiei "o perspectiva clara". Bush a reamintit ca la Bucuresti nu se va lua o decizie privind intrarea celor doua tari in NATO, ci privind acordarea MAP (Membership Action Plan – Planul de Actiune in vederea Aderarii), care inseamna recunoasterea dreptului Georgiei si Ucrainei de a cere aderarea.
Comentand afirmatiile presedintelui ales al Rusiei, Dmitri Medvedev, care a spus ca aderarea Ucrainei la NATO ar reprezenta o amenintare la adresa securitatii Rusiei, Bush a declarat ca Medvedev nu face decat sa reia argumentele actualului presedinte rus, Vladimir Putin. "Am o opinie clara in acest sens: cand cineva are democratii la granitele sale, acesta este un lucru bun, nu rau. Democratiile tind sa fie pasnice. Democratiile care indeplinesc vointa poporului lor nu tind sa duca razboaie", a afirmat presedintele american.
Oficialii rusi au reafirmat opozitia Moscovei fata de acordarea MAP pentru Georgia si Ucraina. Dupa ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a fost randul ambasadorului Rusiei la NATO, Dmitri Rogozin, sa declare ca Moscova ar considera acest gest drept o amenintare. Rogozin a dezmintit insa stirea ca Rusia ar conditiona un eventual ajutor acordat fortelor internationale din Afganistan (ISAF) de neacordarea MAP Georgiei si Ucrainei.
» Pozitii contradictorii
Disputele pe tema acordarii statutului de candidate la aderare pentru Ucraina si