NATO asteapta din partea Romaniei sa anunte, la reuniunea sefilor de stat si de guvern din cadrul Aliantei, ca isi suplimenteaza trupele din Afganistan. PSD cere in schimb o dezbatere serioasa pe aceasta tema.
"Ne asteptam, nu numai din partea Romaniei, dar din partea tuturor aliatilor, sa dea mai multe trupe", a declarat Mihai Carp, adjunct al sectiei de gestionare a crizelor din cadrul Diviziei Operatii din Cartierul International NATO pentru BBC.
In acelasi timp, presedintele Traian Basescu garanteaza ca Bucurestiul isi va "mentine angajamentul" si ca "a raspuns deja solicitarilor de suplimentare, sporindu-si contingentul de la 500 la 780 de oameni si redesfasurandu-i in sud", unde se duc cele mai dificile operatiuni de contrainsurgenta. Presedintele a precizat insa ca "inainte de a decide eventuala trimitere a unei companii suplimentare, Romania asteapta un angajament in acest sens din partea tuturor statelor membre, in special pentru zona de sud". Traian Basescu a promis chiar mai mult intr-un interviu pentru Agentia France Presse, anuntand ca ar fi posibil sa trimita o companie suplimentara. Argumentand necesitatea sporirii efectivelor militare in Afganistan, oficialul NATO, intrebat de BBC, a declarat ca "inainte de 11 septembrie Afganistanul era leaganul terorismului international" si ca "un esec in aceasta zona ar avea efecte majore pentru intreaga lume". Presedintele PSD, Mircea Geoana, considera, pe de alta parte, ca presedintele Romaniei si CSAT trebuie sa se consulte cu societatea civila si cu Parlamentul inainte de a decide asupra redimensionarii fortelor militare din Afganistan, desi – potrivit legii – acest lucru nu este obligatoriu.
» Ofiterii superiori care conduc Forta Internationala de Asistenta pentru Securitate (ISAF) a NATO din Afganistan au anuntat ca ar fi nevoie de inca 6.000-10.000 de militari, pe la