Discutiile despre religia fiecaruia, intr-o societate moderna, nu este un subiect tabu, dar priveste fiecare persoana in parte. In schimb, odata cu inceperea procesului de globalizare, se impune ca o necesitate pastrarea identitatii culturale si a traditiilor, in masura in care se mai pot pastra. Traditia cere ca de Sfintele Sarbatori de Pasti sa avem masa imbelsugata cu preparate din carne de miel. Iata cateva retete traditionale pentru masa de Pasti.
Bors de miel
Ingrediente: 1-1,5 kg de miel spate sau coaste, ceapa, morcov, radacina de patrunjel, telina, multa verdeata: leustean mai ales, un plic de bors de la magazin sau 1 litru de bors de casa.
Mod de preparare:
Carnea spalata se pune la fiert in apa rece cat s-o acopere, dupa ce da in clocot se ia spuma formata, se adauga zarzavatul spalat si tocat marunt, dupa ce se fierb se adauga borsul dupa gust, iar la sfarsit se adauga verdeata tocata.
Drob de miel
Ingrediente: ficatul, rinichii, inima, plamanii din miel, 2-3 cepe, usturoi verde, patrunjel, marar, leustean verde, 2 oua, prapurele de la miel.
Mode de preparare:
Toate organele se fierb, se dau prin masina de tocat, se adauga ceapa, usturoiul tocate marunt, ouale crude, sare dupa gust.
Intr-o tava unsa se aseaza prapurele cu marginile ridicate pe peretii tavii, asazam amestecul, acoperim cu prapurele si se da la foc potrivit aproximativ o ora, pana se rumeneste. Daca nu avem prapure amestecul se pune intr-un vas uns cu ulei, peste care se pune o pasta obtinuta din ou si faina, ca pentru snitel. Secoace la fel.
Friptura de miel
Pulpele din spate sunt cele mai bune pentru friptura.
Mod de preparare:
Carnea spalata, sarata se aseaza intr-o tava, se fac crestaturi pe ea si se introduc bucati de slanina si catei de usturoi, se pun cateva linguri de ulei, apa cat sa acopere pe jumatate carnea