Expertiza tehnica nu mai este suficienta pentru specialistii din domeniul financiar. Organizatiile cer ca acestia sa fie si dezvoltatori de capital uman.
Profesiile din domeniul financiar sunt in plin proces de schimbare, iar companiile cer tot mai mult de la directorii financiari. "Functia de CFO (chief financial officer - n.r.) incepe sa capete mai multa profunzime. Presiunea asupra celui care ocupa o astfel de functie incepe sa fie din ce in ce mai mare.
CFO-ul trebuie sa se concentreze pe o arie mai larga de probleme, inclusiv pe dezvoltarea oamenilor pe care ii conduce, chiar daca, de obicei, de acest lucru ar trebui sa se ocupe directorul de resurse umane", a precizat Jamie Lyon, senior manager ACCA Learning and Tehnical Directorate, in cadrul unui eveniment organizat de Asociatia Contabililor Acreditati din Romania (ACCA). De asemenea, Lyon a mai precizat ca rolul CFO-ului incepe sa semene din ce in ce mai mult cu cel al CEO-ului in ceea ce priveste zona de leadership strategic.
"Fata de acum 30 de ani, cand profesia de contabil era privita ca una de back-office, in prezent, in organizatiile corporatiste importanta contabililor evolueaza, acestia ajutand la luarea deciziilor-cheie in companie", explica Lyon, precizand insa ca unul dintre motivele care explica aceasta situatie este cresterea gradului de risc in business. In consecinta, CFO-ul trebuie sa detina cat mai multe informatii despre mersul companiei.
Pe de alta parte, potrivit unui studiu realizat anul trecut de catre ACCA, profesionistii financiari sunt din ce in ce mai greu de pastrat in companii. Totodata, mobilitatea este facilitata de cresterea cererii la nivel global a profesionistilor din domeniul financiar.
Asadar, 24% dintre respondentii cercetarii prezentate de ACCA au declarat ca este de asteptat sa-si schimbe aria de lucru in urmatorul an, in timp c