La ce te gandesti cand auzi cuvantul "vin"? La bautura alcoolica obtinuta prin fermentarea sucului de struguri, la bautura care este folosita atat ca medicament, cat si ca afrodisiac.
Acesta se poate clasifica dupa culoare, gust, aroma, continutul de alcool, continutul de zahar si, mai nou, dupa modul de preparare. In ultima vreme, din dorinta de a proteja natura, totul tinde sa se prepare intr-un mod ecologic, de unde a aparut si notiunea de "vin organic".
Pentru ca cererea pentru vin a crescut foarte mult, viticultorii au incercat sa isi fereasca plantatia de insecte sau alti paraziti, adaugand multe chimicale pentru ingrasarea solului. Cea mai folosita metoda de a proteja plantele de atacul insectelor este de a pulveriza insecticid chiar pe fruct.
In ultima vreme, oamenii au realizat ca aceste insecticide reprezinta un adevarat pericol, cererea de produse organice crescand, din aceasta cauza, din ce in ce mai mult. Vinul organic este foarte cautat de cumparatori si reprezinta o revolutie in industria traditionala a vinului.
O astfel de bautura are multe avantaje si este destinat consumatorilor care sunt foarte grijulii atunci cand vine vorba despre sanatatea lor. Principalul avantaj al acestui tip de vin este faptul ca se face din struguri netratati cu pesticide, erbicide sau insecticide, utilizand tehnologii neconventionale si nepoluante, dar si utilaje si echipamente adecvate.
Pentru ca un vin sa ajunga sa se numeasca organic, plantatia trebuie sa treaca printr-un proces de aproximativ trei ani, timp in care este interzisa folosirea substantelor chimice, fiind recomandate ingrasamintele naturale (balegar, coarne, oase, par uscat si macinat, provenit de la animale).
Desi vinul organic costa mai mult si necesita un efort mai mare pentru afi produs, efectul pe termen lung si siguranta oferita il fa