2010 este anul in care sistemul de termoficare centralizata isi va da obstescul sfirsit. Aceasta este sumbra previziune a lui Vasile Muntenita, ex-director general al SC "CET" Braila si membru marcant, pina in decembrie 2007, in staff-ul Unitatii de Management a Programului "Termoficare 2006 - 2009". Previziunea poate deveni realitate in toate orasele in care este inca functionabil sistemul, inclusiv Braila, daca nu se va investi de urgenta in modernizarea surselor de producere a energiei termice. Prognoza fostului sef al "CET" Braila, ca persoana care a fost implicata direct in implementarea "Termoficare 2006 - 2009", ar trebui sa fie un dus rece pentru autoritatile locale, menit sa trezeasca la realitate factorii de decizie care au tot aminat rezolvarea unei probleme atit de delicate cum este incalzirea centralizata. Explicatia este simpla: in conditiile actuale de tehnologie, pretul de producere a energiei termice este extraordinar de mare, fapt ce-i impinge pe consumatori sa se indrepte catre alte solutii de incalzire, mult mai eficiente. In municipiu, in urma debransarilor de la reteaua centralizata s-a ajuns in situatia in care mai sint arondate doar jumatate dintre apartamentele care initial se incalzeau de la "CET".
Muntenita a spus ca pe lista oraselor unde in maxim 2 ani termoficarea centralizata va sucomba figureaza: Brasov, Iasi, Bacau, Vaslui, Calafat si, nu in ultimul rind, Braila.
Declaratia lui Vasile Muntenita vine in contextul in care Marian Petrache, secretar de stat pentru comunitati locale in cadrul Ministerului Internelor si Reformei Administrative (MIRA) a anuntat relansarea pe o noua solutie de finantare a Proiectului "Termoficare 2006 - 2009", precum si prelungirea perioadei de aplicare a proiectului pina in 2015. Asa cum a fost aprobata initial, valoarea de investitii a programului, pentru perioada 2006 - 2009, se ridic